Ürün Seçimi Nasıl Yapılır?

Ürün Seçimi Nasıl Yapılır?

Ürün seçimlerinde kategorilerden faydalanma

Ürün seçimlerinizi kolaylaştırmak adına, Kıvırcık Market olarak, sitemize bir çok yardımcı kategori ekledik. Saçımızın yapısı, yani “Saç Tipi”, Normal, Kuru veya Yıpranmış olabilir. Aynı zamanda “Saç Teli” kalınlığı da saç yapımızı oluşturur ve İnce, Orta, Kalın olarak gruplandırılır. Bunlara ek olarak, saç yapısının daha da teknik kısmına hakim müşterilerimiz için “Porozite” yani saçımızın gözeneklilik bilgisini de ekledik. Porozite ise Düşük, Orta, Yüksek olarak sınıflandırılmaktadır. Teknik kısma hakim olmayanlar için, aslında ilk değindiğimiz “Saç Tipi” kategorisi ile “Porozite” kategorisinin birbiriyle oldukça örtüştüğünü söyleyebiliriz. Bunun detaylarına aşağıda değineceğiz.

Bunlara ek olarak yine her menüde,"Ürün Tipi" kategorisinden ilgilendiğiniz ürün tipini; Arındırıcı Şampuan, Nazik Temizleyici Şampuan, Temizleyici Saç Kremi vb., "Ürün Fonksiyon" kategorisini kullanarak Hacim Verici, Elektriklenme Karşıtı, Kepekli / Kuru Saç Derisi, Saç Dökülmesine Karşı / Saç Büyütme vb. alt menüleri kullanarak daha özelleştirilmiş listelere ulaşabilirsiniz.

Saç Teli

Bir adet saç telini işaret ve baş parmağınız arasında tutup, bu parmaklarınızın arasında yuvarladığınızda (bir kaç farklı saç telinizde tekrarlayarak daha güvenilir sonuç alabilirsiniz);

  • saç telinizi hissedemiyorsanız İnce Telli saçlara,
  • saç telinizi çok bariz olmasa da hissedebiliyorsanız Orta Telli saçlara,
  • saç telinizi çok net bir şekilde (adeta bir dikiş ipini tutuyormuşcasına) hissedebiliyorsanız Kalın Telli saçlara sahipsiniz.

İnce Telli saçlarla ilgili en önemli bilgilerden biri, narin ve zayıf olmalarıdır, bu sebeple de saça güç veren içeriklerden hoşlanırlar. Bu içeriklerin başında proteinler gelmektedir. Bir diğer önemli bilgi ise, ağır ürünlerle anlaşamadıklarıdır, bu sebeple yoğun kıvamlı ürünler konusunda iki kere düşünmenizde fayda olacaktır.

Kalın Telli Saçlar ise, ince telli saçların aksine, güçlü ve serttir. Bu sebeple, saça güç veren içeriklerin sık kullanımından hoşlanmazlar. Zaten sert olan yapısını daha da sertleştirerek kuru, donuk gözüken ve hissedilen bir noktaya gelebilirler. Bu içeriklerin de başında proteinler gelmektedir. Fakat bu kalın telli saçların proteine hiç tahammül edemeyecekleri veya hiç bir zaman ihtiyaç duymayacakları anlamına gelmez. 

Orta Telli Saçlar için, diğer iki saç teli grubunun sevdiği içeriklerin (ürünlerin) dengeli şekilde kullanılması yeterli olacaktır. Örneğin; protein içerikleri sevebileceği gibi fazlasından da mutlu olmayacaktır. Dolayısıyla Orta Telli Saçlar için ayrı bir kategori oluşturulamamıştır, diğer iki kategoriden de seçim yapabilirsiniz. Daha da iyisi, Saç Tipi veya Porozite kategorilerimizden size uyanlara göz atabilirsiniz. 

Porozite

Bir adet saç telini işaret ve baş parmağınız arasında tutup, parmaklarınızı saç teli boyunca yukarıdan-aşağı ve aşağıdan-yukarı hareketlerle kaydırdığınızda (bir kaç farklı saç telinizde tekrarlayarak daha güvenilir sonuç alabilirsiniz, her seferinde aynı sonucu alamadıysanız karışık porozitelerde saçlara sahip olabilirsiniz);

  • Saç teliniz pürüzsüz hissediliyorsa Düşük Porozite saçlara,
  • Saç teliniz üzerinde çok hafif pürüz hissediliyorsa ama çoğunlukla pürüzsüz ise Orta Porozite saçlara,
  • Saç teliniz üzerinde belirgin şekilde pürüzler hissediliyorsa Yüksek Porozite saçlara sahipsiniz.

 Porozite ile ilgili daha detaylı bilgileri (farklı porozitelerin farklı ihtiyaçlarını ve özelliklerini) blog yazımızda bulabilirsiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra göreceksiniz ki, porozitenize göre bakım önerileri, saç telinize göre olan bakım önerileri ile çelişebilir. Örneğin, Kalın telli saçlar Protein içeriklerden fazla hoşlanmazken, Yüksek Porozite saçlar onlara ihtiyaç duymaktadır. Eğer Kalın Telli, Yüksek Porozite saçlara sahipseniz ürün seçimlerinizi hem proteinli hem de proteinsiz (sadece nem sağlayıcı) ürünlerden dengeli bir şekilde oluşturmanız gerekmektedir. Bunu ancak tecrübeleriniz ve denemelerinizle kendiniz bulabilirsiniz, Kıvırcık Market olarak bu detayda ürün önerisinde bulunamamaktayız.

 Orta Porozite Saçlar için, tıpkı Orta Telli Saçlarda olduğu gibi, ayrı bir kategori oluşturulamamıştır, diğer iki saç teli kategorisinden de seçim yapabilirsiniz.

 Saç Tipi

Kimyasal işlemler veya ısıl işlemler sonucu saç yapısı hasar görmüş saçlar, Yıpranmış Saçlar kategorimize girer. Yıpranmış saçların gözenekliliği doğal yapısına göre artmıştır (Yüksek Porozite). Bu tip saçlar, kalın telli dahi olsalar, yapıları zayıflamış, hassaslaşmış hatta kırılganlaşmıştır, aynı zamanda da sıkça kuru olarak betimlenirler. Bu tip saçların hem protein hem de nem ihtiyacı mevcuttur.

​Kuru Saçlar ise işlem görmediği halde yapısal olarak kuru olan saçlardır (Düşük Porozite). Bu tip saçların protein kaybı pek mevcut değilken, kapalı gözenekleri sebebiyle nemin içeri işlemesi zordur bu sebeple de kuruluk diye algıladığımız nemsizlik oluşabilir. Bu kategoride önerilen ürünler çoğunlukla proteinsiz veya düşük porozite saçların da içine işleyecek küçük proteinlerden oluşan, nemlendirici ürünlerdir.

Protein içerikleri ve onları nasıl değerlendirebileceğiniz hakkında bilgiler

Amino asitler (Amino acids) ve peptitler (peptides) proteinlerin en küçüğüdür ve en geniş saç tipi yelpazesine karşılık gelir çünkü en sıkı gözeneklerden bile geçebildiklerinden, birikim yapmazlar - ince, orta ve kalın telli saçlar, yüksek, normal ve hatta düşük porozite saçlar için uygundur.

 Hidrolize ipek (Hydrolyzed silk), keratin ve kollajen (collagen) de proteinler arasında küçük kategorisindedir ve çok çeşitli saç tipleriyle uyumludur - ince, orta ve kalın telli saçlar ve düşük, orta ve yüksek porozite saçlar için çoğunlukla uygundur.

Jelatin (Gelatin) orta ve büyük proteinler arasında sayılabilir – yüksek gözenekli (porozite) veya çok hasarlı / kırılgan saçlar ile ince / orta telli saçlar için daha iyidir.

 Hidrolize buğday (Hydrolyzed wheat), yulaf (oat), kinoa (quinoa), mısır (corn), soya (soy), acı bakla (lupine) ve diğer bitkisel proteinler (vegetable proteins) tipik olarak orta ila büyük proteinler arasında sınıflandırılır ve yüksek porozite saçlar, ince ve orta telli saçlar, yıpranmış saçlar tarafından en iyi tolere edilen bileşenlere sahiptir. Ancak, kalın telli veya düşük porozite saçlar için nadir / düzensiz kullanım önerilebilir.

 Bir ürünün yukarıdaki içeriklerden içerip/içermediğini veya hangilerini içerdiğini, o ürün sayfasında “İçindekiler” bilgi başlığı altındaki listeden bakabilirsiniz.

**SORUMLULUK REDDİ**

Bazen markalar, ürün tanımlamaları ve sınıflandırmalarında, yukarıdaki “Saç Yapısı” kategorilerimizden bir veya bir kaçını kullansalar da, çoğunlukla bu detayda bir sınıflandırma yapmamaktadırlar. Dolayısıyla, bu kategoriler hazırlanırken, varsa Marka tarafından belirtilen bilgi dikkate alınmış olup, yoksa yukarıda değinilen içerikler ile ilgili genel bilgiler değerlendirilerek sınıflandırmalar yapılmıştır. Kıvırcık Market bu sınıflandırmaların göreceli olabileceğini ve herhangi bir sorumluluk almadığını belirtir.

Bloga dön