Kıvırcık Kız Metodu (Curly Girl Method) nedir?

Kıvırcık Kız Metodu (Curly Girl Method) nedir?

Dalgalı ya da kıvırcık saçlı mısınız? Doğuştan veya çeşitli işlemler sonucu kuru bir saç yapısına mı sahipsiniz? Saçlarınız düz mü dalgalı mı kıvırcık mı bilemeyecek kadar saçınız doğal yapısından uzaklaştı mı? Bu sorulardan bir veya birden fazlasına "EVET!" diye cevap verdiyseniz bu yazıyı okumaya devam edin ;). 

Kıvırcık Kız Metodu (Curly Girl Method) nedir?

Lorraine Massey - CGM
Her şey 2001 yılında, kendisi de kıvırcık saçlı olan saç stilisti Lorraine Massey'nin yazarı olduğu "The Curly Girl Hand Book" kitabının yayınlanması ile basladı. Bu tarihe kadar, özellikle doğal kıvırcık saçlarıyla bilinen Afrika kökenli Amerikalı kadınlar arasında benzer yaklasımlar benimsenmekteydi, ancak ilk kez Lorraine Massey bütün bu yöntemleri inceleyip, tecrübeleriyle harmanlayıp, kıvırcık saçları doğal yapısına kavuşturmak, bu yapıyı korumak ve kıvırcıkları en iyi şekilde şekillendirmek üzerine takip edilebilir yöntemler ve aşamalar topluluğu haline getirdi.
The Curly Girl Handbook

O dönemde ve öncesinde, dünyanın başka bir çok yerinde olduğu gibi Amerika'da da düz saç beğeni ve uygulaması liderken, bu metodun yayılması ile kıvırcık saçlarına nasıl bakmasını ve şekillendirmesini öğrenen bir çok kadın hatta erkek, saçlarını sevmeye ve benimseye basladı. Yıllar içerisinde bu metod sayesinde düz/fönlü/maşalı saç eşittir profesyonal görüntü ve güzellik algısı yıkılmaya başladı! 

Yıllar içerisinde dünya çapında bir popularite yakalayan Kıvırcık Kız Metodu onu uygulayan kitlelerce modifiye edilip, güncellendi. Bu güncellemelere Kıvırcık Kız Metodu Nasıl Uygulanır? yazımda değinilmektedir.

Kıvırcık Kız Yönteminin Ilkeleri

Bu listeye, The Curly Girl Handbook kitabından "Kıvırcık kızların fön makineleri, düzleştiriciler, saç maşaları, deterjan dolu şampuanlar ve kaynak gibi kitlesel saç yıkım silahlarını teslim etmesi gerekiyor." alıntısıyla başlamak yerinde olur.

  • Doğal saçlarını benimse! Fön makineleri, düzleştiriciler, saç maşaları ve saç kaynakları ile saçlarına zarar vermeyi bırak!

Kıvırcık Kız Metodu

  • Saçlarını geleneksel havlular ve sert kurulama hareketleriyle elektriklendirmeyi ve kırmayı bırak! Saçlarının fazla suyunu bir koton tişört veya mikrofiber havlu ile süzdür.
  • Saçlarını kuruyken taramayı bırak! Sadece saçların ıslakken ve saç kremi uygularken, geniş uçlu kıvırcık tarakları veya kıvırcık fırçaları ile tara.
  • Saçlarını kendi halinde kurumaya bırak veya kurutma makinesinin difüzör ucuyla düşük ısıda kurut.

Kıvırcık Kız Yöntemi

  • Uyurken de saçlarını koru! Saten saç bonesi veya Buff kullanarak saçlarının etrafa dağılması ve ezilmesini engelleyebilirsin. Saçlarını kafanın tepesinde bol şekilde toplayıp (ananas stili), saten bir yastık kılıfı ile uyuyarak da aynı faydayı sağlayabilirsin.

Curly Girl Method

  • Saçlarını deterjan dolu şampuanlarla yıkamayı bırak, temiz içerikli (bknz: madde 7) bir saç kremi (co-wash) ile yıka!
  • Içerisinde sert temizleyiciler/sülfatlar, kurutucu alkoller, suda çözünmeyen silikonlar, wax ve mineral yağlar içeren saç ürünlerini kullanmayı bırak!

Kıvırcık Saç Metodu

  • Kıvırcık saçlar yapısı gereği kurudur, onlara bakım yap!
  • Her şeyden önemlisi, saçlarını doğal haliyle benimse ve sev!

Kıvırcık Saç Yöntemi

Bloga dön