Saç Boyama ve Bakımı

Saç Boyama ve Bakımı

Saç boyaları nasıl çalışır? Saç Boyamak Kıvırcık Kız Metodu'na uygun mu? Boya saçtan hangi tip temizleyici ile arındırılmalıdır? Boyanan saça nasıl bakım yapılmalıdır?

Günümüzde piyasada çalışma şekillerine göre 3 sınıf saç boyası mevcuttur, ancak yazımın devamında kendim için tercih ettiğim saç boyasında da değineceğim gibi özelleşmiş ve bu sınıflara tam oturmayan ürünler de geliştirilmekte ve piyasaya sürülmektedir. Bu 3 sınıf şöyle sıralanabilir:

Az Kalıcı Saç Boyası (semi-permanent color): Bu ürün, doğal rengi önemli ölçüde değiştirmeden renk ekler. Saç rengi, saçın kütikülüne veya dış katmanına giren ve saçınızın korteksine ulaşan küçük renk molekülleri içerir. Doğal pigmentlerinizle etkileşime girmezler. Ve moleküller küçük olduklarından, birkaç şampuanın ardından saç şaftından çıkarlar ve saçı uygulama öncesindeki eski renginde bırakırlar. Bu sınıf saç boyaları, genellikle 6-12 şampuanlama boyunca kalır, yüzde 50'ye kadar beyazları kapatır, doğal renginizi güçlendirir ama tamamen kalıcı değildir. Bu saç boyası, amonyak veya peroksit içermediğinden saç renginizi açmaz.

Yarı Kalıcı Saç Boyası (demi-permanent color): Bu sınıf saç boyaları 24-26 şampuanlamaya kadar kalıcıdır. Bu süreçte, ön renk molekülleri kütikül içine nüfuz eder, kortekse girer ve burada orta büyüklükte renk molekülleri oluşturmak için ortak olurlar. Daha büyük boyutta olmaları, saçtan yıkanarak atılmalarının daha uzun sürdüğü anlamına gelir. Bu ürünler amonyak içermez, bu nedenle doğal saç pigmentlerini hafifletilemezler. Bununla birlikte, az miktarda peroksit içerir, bu da ince, ancak fark edilir bir renk geliştirmeye izin verir. Ayrıca beyazları kapatabilirler. (Hem yarı kalıcı hem de yarı kalıcı renkler, permalı veya halihazırda boyanmış saçlarda kalıcı hale gelebilir!)

Kalıcı Saç Boyası (permanent color): Bu, daha önemli bir renk değişikliği için ihtiyacınız olan şeydir (siyahtan sarıya geçmek gibi) . Bu tip boyalarda hem amonyak hem de peroksit kullanılır. Küçücük moleküller, kortekse girer ve orada tepkimeye girerek yıkanamayacak bir boyuta genişlerler. Saç rengi ancak saç uzaması ile değişir. Bu ürün saçın doğal pigmentini açarak yeni bir baz oluşturur ve ardından yeni bir kalıcı renk katar. Sonuç, doğal saç pigmentinizin ve seçtiğiniz yeni gölgenin bir kombinasyonudur. Bu, rengin sizde aynı rengi kullanan bir başkasından farklı görünebileceği anlamına gelir.

Saç boyalarının nasıl çalıştığını genel olarak öğrendikten sonra"Saç Boyama" ve "Kıvırcık Kız Metodu" konusuna değinmek istiyorum.

Saç Boyama Kıvırcık Kız Metodu'na uygun mu?

Kıvırcık Kız Metodu'nun saçlar için sert, yıpratıcı veya birikim yapan olarak belirlediği içerikler vardır ve bu liste saç bakım ürünleri için olduğu gibi, saç boyaları için de geçerlidir. Geleneksel kalıcı saç boyaları ise bu yasaklı içerik listesinden bir çok madde içerdiğinden, metoda uygun değildir.

Saç Boyamak

Saç boyalarını, bir de içeriklerine göre sınıflandırıp, kıvırcık kız metodu açısından ele alalım.

Kına ve Diğer Bitkisel Boyalar: Kına ve diğer bitkisel boyalar (indigo, cassia vb.) kıvırcık saç dostudur, saça zarar vermezler ve metoda uygunlardır. Dezavantajı, sonuçları tahmin etmenin zor olması ve renk seçeneklerinin daha sınırlı olmasıdır. Ayrıca alacağınız ürünün saf kına olduğundan emin olmanız açısından, piyasada kına olarak satılan ürünlerin içerik listelerini kontrol etmenizi öneririm. Kına veya bitkisel boya uygulamasından önce saçlarınızı bir arındırıcı şampuan ile yıkamanız ve herhangi bir saç yağı uygulaması yapmamanız, boyanın daha etkili olması açısından tavsiye edilir.

Kimyasal Boyalar: Tüm kimyasal boyalar saça ve saç derisine zarar verebilen para-fenilendiamin ve amonyak gibi kimyasal içerikler içerir. Saç teline girebilmek için saçın doğal koruması olan kütikülden geçmesi gerekir. Saç boyasındaki amonyak, boyanın moleküllerinin saç teli içerisine girmesine izin vermek için saç kütikülünü kaldırır ve saç teli gözenekliliğinin (porozitenin) artmasına sebep olur. Kimyasal boyalardan sonra metoda devam edebilmek için silikonları saçtan arındırabilen arındırıcı şampuanlar ile yıkanması tavsiye edilir.

Amonyaksız-Silikonsuz Saç Boyaları: (Organik Saç Boyaları bu kategoriye girmekle birlikte her amonyak ve silikon içermeyen saç boyası organik kategoride değildir!) Kategorinin adından da anlaşılacağı üzere, bu saç boyaları Amonyak ve Silikon içerikler içermez. Bu kategoriye giren saç boyalarına Herbatint, Naturtint ve Schwarzkopf Essensity markalarını örnek verebiliriz.

Ben, Kıvırcık Kız Metodu'nun güncel halini büyük çoğunluğuyla uygulamama rağmen, oldukça çok beyazı olan saçlarımdan ötürü boya uygulamaya devam ediyorum. Beyazları bırakıp uzatmanın günümüzde oldukça normalleşmeye başladığını ve alıştığımız güzellik algısını yıkarak ben ve benim gibi beyazlarından ötürü saçlarını boyayan kişiler için bir alternatif oluşturduğunu belirtmek isterim. Bu geçişi çok düşünmeme ve gördüğüm bir dolu örneği çok beğenmeme rağmen, bu cesur adımı atamamış bulunmaktayım. Saç boyama işleminin zararlarına ve bu zararları telafi etme / aza indirme konusuna hakim olduğumu düşünerek Kıvırcık Kız Metodu ile birlikte saç boyamaya devam ediyorum.

Instagram hesabımdan bana ilettiğiniz taleplerinize istaneden de saç boyama sonrası neler yaptığımı anlatmak istiyorum.

Uzun süredir, Amonyaksız-Silikonsuz Saç Boyaları kategorisinde örnek verdiğim Schwarzkopf Essensity serisinin saç boyasını kullanıyorum. Essensity; amonyak, silikon, sentetik mineral yağ, paraben, kimyasal koku içermiyor ve yine de beyazları kapatmayı başarıyor. Ayrıca bir çok ton seçeneği mevcut. Bunlar güzel tarafları olmakla birlikte, içerik listesini Kıvırcık Kız Metodu açısından değerlendirdiğimizde, metoda uygun olmayan iki adet sülfat bileşen içerdiğini görüyoruz. Yani uzun lafın kısası, Kıvırcık Kız Metodu'na uygun değil. Benim bu markayı tercih etme sebebim ise saç derimde alerji yapan kimyasal içerikleri içermemesi ve oluşturduğum sağlıklı saç yıkama rutinimle birleşerek saç boyasına bağlı dermatitimi (egzama) önelememe yardımcı olurken, yoğun miktarda olan beyazlarımı da kapatması.

Boya saçtan hangi tip temizleyici ile arındırılmalıdır?

Arındırıcı Şampuan

Ayda bir dip boyası yaptığım rutinimde, genelde boya öncesi bir bakım/uygulama yapmıyorum. Direk ürünlü saçımın üstüne boyayı uyguluyorum. Sadece bir sefer, saç diplerime ve saçlarıma, saç yağı/serumu uygulaması yapmıştım. Yağı saçımda beklettikten sonra da, direk boyayı uygulamıştım. Aldığım sonuçlar gayet iyi olsa da, biraz üşengeçlikten biraz da, artık saç derisi problemi yaşamadığımı bilerekten, bu uygulamaya devam etmedim. Bakımlarımı boya ve şampuan sonrasına saklıyorum.

Saç boyama işlemi bittikten sonra boyayı saçımdan arındırıcı şampuan ile arındırıyorum (bu yazıda arındırıcı şampuan olarak bahsedilen şampuanlar, güncel Kıvırcık Kız Metodu'na uygun değelendirilen sülfat içermeyen arındırıcı şampuanlardır). Her arındırıcı şampuan kullanımımdan sonra olduğu gibi, saç bakımı/maskesi ile devam ediyorum. (Yalnızca arındırıcı şampuan uygulamasından ötürü bakım yaparken proteinsiz ya da az proteinli bakımlar tercih ediyorum.)

Boyanan saça nasıl bakım yapılmalıdır?

SheaMoisture Jamaican Black Castor Oil Güçlendirici Yenileyici Saç Maskesi

Saçlarımı boyadığım için saç maskesi olarak proteinli bir saç maskesi veya saç bağlarını onaran saç bakımlarından uyguluyorum. Saç renklendirme işlemlerinde ve diğer kimyasal işlemlerde, saç kütikülünün gözenekliliği arttırıldığı için saç telimizin yapısında bulunan keratin (yani protein) kaybı başlıyor/artıyor ve normal şartlarda özellikle düşük poroziteli saçlarda pek mevcut olmayan, protein eksikliğine neden oluyor. Bu yüzden proteinli bakım, kimyasal işlemler sonrası oldukça ihtiyaç duyulan ve olumlu sonuç veren bir uygulamadır.

Kıvırcık Kız Metodu'na uygun saç maskesi kullandığım için, suyla arınacağını bildiğim saç maskemi, saç diplerim de dahil olmak üzere saçlarıma bolca uyguluyorum. Kuruya yakın - normal bir saç derim ve kalın telli saçlarım olduğu için bakımların saçımda ağırlık yapması kaygısı taşımıyorum ancak bir maskeyi ilk kez uygulayacak biri için en garanti seçim maskenin üzerinde önerildiği gibi uygulamaktır. Sonra saçlarımı bol su ile durulayıp, saç şekillendirmeme her zamanki gibi devam ediyorum.

Bu rutini ayda bir tekrarlıyorum ve proteinli saç maskemi sadece o zaman uyguluyorum (bu benim protein-nem dengemi korumak için uygun bulduğum sıklık).

Bloga dön