Saç Bakımı için Hindistan Cevizi Yağı
Share
İlk deneme olarak ürünü duşta cowash yaparak temizlediğim ıslak saçlarıma uygulayıp, duşum bitene kadar (10 dk) saçımda tutup yıkadım. Sonuç hüsrandı, tıpkı bir grup insanın yorumlarda yazdığı gibi saçlarım daha da sertleşmiş ve kuru gözüküyordu. Daha önceki deneyimlerinden, bir ürünün bana uyup uymadığına karar vermek için ona en az iki şans vermem gerektiğini öğrendiğim için, ürünü mutsuz bir şekilde kenara koyup, ikinci şanstan önce konuyu araştırmaya karar verdim.
As I Am Hydration Elation yoğun bakım kreminin içindekiler listesinde sudan sonraki en yüksek miktarda bulunan içeriğinin Cocos Nucifera (Coconut) Oil yani hindistan cevizi yağı olduğunu fark ettim. Bu ürün benim ilk hindistan cevizi yağı baskın bakım ürünümdü, bu yüzden hindistan cevizi yağını ve saçlara etkisini araştırmaya başladım.
Ürün ile ikinci denememe geçmeden önce bu araştırmamda bulduklarımı sizinle paylaşmak istiyorum, böylece ikinci seferin neden farklı olduğunu açıklayabileceğim.
Hindistan cevizi yağı nemlendirici bir içerik midir?
Hindistan cevizi yağının cilt ve saç sağlığı için bir çok önemli faydasının olduğu bilinmektedir. Bu sebeple de cilt ve saç bakım ürünlerinde oldukça yaygın kullanılan bir içeriktir.
Kozmetik sektöründe, bir cilt veya saç bakımı ürününün/içeriğinin nitelikleri tıkayıcı (occlusive), nemlendirici (humectant) ve yumuşatıcı (emollient) olarak tarif edilir.
Tıkayıcı içerikler, ciltte veya saçta nemi tutmaya yardımcı olan fiziksel bir bariyer oluşturur. Petrolatum, mineral yağ, waxlar ve silikonlar tıkayıcı içerik örnekleridir.
Nemlendirici içerikler, suyu çekip, cilde ve saça nem getirerek çalışırlar. Ayrıca kafa derisinde daha derin deri katmanlarından stratum korneum tabakasına kadar nem çekerler. Ürünlerde bulunan en etkili nemlendiricilerden biri Gliserindir. Diğer örnekleri ise, NaPCA (sodyum pirolidon karboksilik asit (PCA), Panthenol, Üre, Propilen glikol, Sorbitol, Sodyum laktat ve bazı hidrolize (hydrolyzed) proteinlerdir.
Yumuşatıcı içerikler de bazı tıkayıcı özellikler sağlar, ancak asıl işlevi yumuşamaya yardımcı olmaktır. Yağlı veya yapışkan hissettirmeden, yüzeyi yumuşatan ve pürüzsüzleştiren eşit dağıtılmış bir film oluşturur. Ayrıca, daha fazla kayma sağlayan ve dolaşıklık açmayı kolaylaştıran yağlayıcılardır. Bazıları saçın iç yapılarına nüfuz edebilir ve dayanıklılığı, esnekliği artırabilir. Yumuşatıcı içeriklerden bazıları Seramidler, Silikonlar, Yağlı alkolleri, Proteinler ve hidrolize proteinler, Mineral yağ, Petrolatum, Polikuaterniyumlar (katyonik polimerler) ve Meyve ve sebzelerden elde edilen yağlardır. Hindistan cevizi yağı da yumuşatıcı yağlardandır.
Hindistan cevizi yağı protein midir?
Hindistan cevizi yağı yüksek oranda laurik asit içerir ve saçtaki proteinlere çekimi yüksektir. Aynı zamanda, çoğu çoklu doymamış yağlardan farklı olarak, düşük moleküler ağırlığa ve düz doğrusal zincire sahiptir böylece korteksin kendisine nüfuz edebilir. Bir kez oraya vardığında, saçtan protein kaybını önler. Ancak "hindistan cevizi yağı protein değildir".
Hindistan cevizi yağı saçlarımı kurutur mu?
Bazı insanların hindistan cevizi yağı ile kuruluk yaşamasının nedeni - özellikle de tek başına bakım olarak kullanıldığında - saç kütikülüne nüfuz edebilmesidir. Çünkü düşük gözenekli saçlar için, saç tellerine su girmesi yeterince zordur, bu nedenle kütikül gözeneklerinde yer kaplayan hindistan cevizi yağınız varsa, o zaman saç ihtiyacı olan nemi alamayabilir, bu nedenle de kurur. Ancak çok gözenekli (yüksek porozite) saçlar için harikadır, çünkü suyun tellere çok hızlı girip aşırı şişmeye neden olmasını önler. Bu hızlı su girişi, gözenekleri açılan kütikül üzerinde gereksiz baskı oluşturur ve saçlara zarar verir.
Hindistan cevizi yağı neden saçlarıma iyi gelmiyor?
İşte yukarıda derlediğim bu bilgiler ışığında, saç tellerimin de yüksek gözenekli olduğunu bilerek hindistan cevizi yağı ile ilişkimin iyi olması beklentisiyle, yüksek miktarda hindistan cevizi yağı içeren bu ürünün saçlarıma neden iyi gelmediğini düşünmeye başladım.
Aslında cevap burada saklıydı "Hindistan cevizi yağının saçtaki proteinlere çekimi yüksektir ve bir kez saç teline nüfuz ettiğinde, saçtan protein kaybını önler". Dolayısıyla protein fazlalığı yaşadığım sırada bolca hindistan cevizi yağı içeren bir bakım ürünü iyi bir seçim değildi ve bu da kendisini belli etmişti. Protein fazlalığı yaşadığımız zamanlarda isteğimiz, o fazla proteini saçtan temizlemek/atmak ve saça daha fazla nem ekleyerek tekrar protein-nem dengesini sağlamaktır. Yani saçımıza protein ekleyen protein çeşitleri gibi protein kaybını önleyen içerikler de, özellikle açık gözeneklerinden protein kaybı yaşayan yıpranmış saçlar için bir nimet iken, protein hassasiyeti veya fazlalığı bulunan saçlar için bir hüsrana dönüşebilir.
İkinci denemeyi yapmadan önce saçımdaki protein fazlalığının geçmesini bekledim. Bundan emin olduktan sonra da ürünü temiz ve ıslak saçlarıma bölüm bölüm uygulayıp hatta bir de onları ikişer ikişer birbirine döndürerek/sarmal yaparak (curl training / hair twists) tüm saçıma uyguladım ve bir maske gibi 30 dk bonenin içinde beklettim. Sonrasında saçımı suyun altına sokup sarmalları nazikçe açtım ve ardından her zamanki gibi saç şekillendirme sürecime geçtim. Saçlarım tamamen kuruduktan sonraki sonuç mükkemmeldi, saçlarım yumuşak ve nemliydi aynı zamanda da bukleler ortaya çıkmıştı. İşte aslında beklediğim sonuç buydu.
Artık bu ürünü 2-3 haftada bir ve protein fazlalığı yaşamadığım zamanlarda kullanıyorum, her defasında da harika bir sonuç alıyorum.
Hindistan cevizi yağı içeren bakımları kimler kullanmalı?
Hindistan cevizi yağının protein kaybını önleme ve saç gözenekliliğini azaltma yeteneği, saçlarını boyayan, yüksek ısılı fön ile kurutan, sert fırçalayan, yoğun güneşe maruz bırakan ve saçlarını düzenli olarak düzleştiren/maşalayan kişiler için değerli kılar. Yağın saç tellerinin içine işlemesi için buharlı bir ortamda mesela duşta uygulamanız ve yeterli süre tutmanız bakımın faydasını arttıracaktır.
Düşük porozite saçlar için ise hindistan cevizi yağının tek olarak kullanıldığında saç telleri üzerine oturup saçı ağırlaştırabileceği öne sürülmektedir. Ancak hindistan cevizi yağı içeren bütün ürünler için bunu söylemek mümkün değil, çünkü başka yağlar ile birleşen hindistan cevizi yağının saçı nasıl etkilediğinin değişebileceği söyleniyor. Örneğin, hindistan cevizi yağı, zeytinyağından elde edilen tekli doymamış yağ asitleriyle birleştirildiğinde veya argan veya marula yağı ile karıştırıldığında (ikisi de saç için harika) saçları kuru veya kırılgan yapmıyor gibi görünüyor. Saç bakım ürünleri de bir çok içeriğin birleşimi ile formüle edildiğinden düşük porozite saçlar hindistan cevizi yağı içeren ürünler kullanmamalı demek hiç adil değil. Deneyip görmekten başka çare yok ama en azından şimdi deneyimlerinizi yorumlayacak bilgiyi kazandığınızı düşünüyorum.
Yazıyı bitirmeden hindistan cevizi yağının saç üzerinde bilinen faydalarına da hızlıca değinmek istiyorum.
- Hindistan cevizi yağı saçları besler ve büyümesine yardımcı olur.
Doğrudan saç uzamasını etkilemese de, saçınızın genel sağlığını iyileştirir ve uzun saç, saç kırılmasına daha yatkın olduğu için daha uzun bir uzunluk sağlar.
- Saç dökülmesini engeller.
Saç dökülmesinden muzdaripseniz, saçların yeniden uzaması için hindistan cevizi yağı içeren maskeler kullanabilirsiniz. Saçtaki proteinin bağlanmasına yardımcı olan ve kökleri koruyan laurik asit içerir. Unutmayın, ciddi saç dökülmesi problemleriniz varsa bu yardımcı olmayacaktır. Mevsimsel saç dökülmesi - evet, kadın ve erkek tipi kellik - hayır.
- Boyalı saçları iyileştirmeye ve onarmaya yardımcı olur.
Boyadıktan sonra eski haline dönmesine yardımcı olmak için hindistancevizi yağı uygulayabilirsiniz.
- Saçınız için güneş kremi olarak kullanın.
Hindistan cevizi yağı, saçı UVA ve UVB ışınlarından koruyan mikro elementler içerir.
- Kepek için kafa derisi tedavisidir.
Hindistan cevizi yağı, doğal bir antimikrobiyaldır, bu sebeple kepekli kafa derisi tedavisinde etkilir. Normal saç derisine doğrudan kullanımı ise gözenekleri tıkayabilir ve tahrişe neden olabilir.