Hangi Ürünler Kıvırcık Kız Metodu'na Uygun?

Hangi Ürünler Kıvırcık Kız Metodu'na Uygun?

Kıvırcık Kız Metodu Nedir? isimli yazımda değindiğim temiz içerikli ürünler kullanma ilkesini açmak ve hangi ürünlerin metoda uygun olduğunu belirlemek için bazı yöntemler göstermek istiyorum.

Kıvırcık Kız Metodu'nun temelleri, sert temizleyiciler/sülfatlar, kurutucu alkoller, suda çözünmeyen silikonlar, wax ve mineral yağlar bulundurmayan ürünler kullanmak üzerine kurulmuş.

CGM'e göre saça zararlı içerikler

Ancak bu zararlı içeriklerin hepsini bir anda ezberleyip, ürün seçerken buna göre almak özellikle de yeni başlayanlar için kolay değil. Bu sebeple, dünyadaki kıvırcık kız toplulukları tarafından bir takım içerik analizi siteleri kurulmuş. Şimdi sizlere bu sitelerden nasıl faydalandığımı basitten karmaşığa doğru sıralayıp, anlatacağım. Maalesef ki bazı durumlarda basit yöntem yetersiz gelecek ve karmaşık yöntemlere de başvurmanız gerekebilecek, ancak karmaşık lafı kimseyi korkutmasın kimya bilgisi edinmek gerekmeyecek :).

Içerik Listesi nedir? (Içindekiler / Ingredients)

Içerik Listesi, piyasaya satılmak üzere sürülmüş her ürünün ambalajında bulunması gereken ve ürünün hangi içeriklerden oluştuğunu, katılım oranı çoktan aza doğru olacak şekilde yazan, listedir. Çoğunlukla ürünlerin ambalajının arka kısmında yabancı ürünlerde Ingredients veya yerli ürünlerde İçindekiler başlığı ile yer alır. Bu başlık altında en başta yazan, çoğunlukla da "Aqua / Water" yani su olan içerik ürünün büyük bir kısmını (%50-%80) oluşturur . Listenin sonlarına doğru gidildikçe içeriklerin üründe bulunma oranı oldukça azalmaktadır (%1 ve %1 den az olan içerikler). Dolayısıyla başlarda yazılan bir içerik ile sonlarda yazılan bir içeriğin etkisinin / katkısının aynı olması beklenemez.

İçerik Listesi

Ilk 5 içerik kuralı

Yukarıda bahsettiğim katılım oranı açıklamasından ötürü, listedeki ilk 5 içerik saçınızı etkileyebilecek, fayda sağlayabilecek içeriklerdir. Dolayısıyla sonlarda yazılmış bir protein içeriği, o ürünün protein açısından zengin olduğunu söylemeye yetmez.

Içerik Listesi Analizi

Yöntem 1:

En basit yöntem www.curlscan.com sitesine gidip arama kutucuğuna, metoda uygun olup olmadığını merak ettiğiniz ürünün ismini yazıp ara tuşuna basmak. Yanında X çıkanlar metoda uygun değil, çıkanlar ise uygun demektir. Tecrübeyle bu kaynağın her zaman doğru olmadığını üzülerek belirtirim.

curlscan.com

Bunun yetersiz kaldığı durumlar olabilir. Bazı ürünlerin içerik listeleri ithal edildikleri ülkelere göre farklı olabilir, dolayısıyla bu sitede analizde kullanılmış içerik listesi, Türkiye'ye gönderilen üründen farklı olabilir, bu durumda "Yöntem 3" ile sağlama yapmak isteyebilirsiniz. Veya aradığınız ürün bu sitenin veri tabanında olmayabilir, özellikle Otacı gibi Türk markları bu sitede yer almamaktadır.O zaman "Yöntem 2" ye geçmek gerekir.

Yöntem 2:

Internette ürünlerin içerik listeleri, satıldıkları bazı sitelerde veya kendi sitelerinde yazılıdır. Bu listelere, ürün yabancı bir markaya ait ise "ürün ismi + ingredients" (örneğin; Cantu Curl Cream Activator ingredients), ürün Türk markası ise "ürün ismi + içindekiler" yazıp aratarak ulaşabilirsiniz (ürün Türk markası olsa da içerikler ingilizce isimleriyle yazılmış olmalıdır ki bu siteler analiz edebilsin). Bulduğunuz listeyi www.isitcg.com veya www.curlsbot.com adreslerine kopyalayıp, analiz edip metoda uygun mu değil mi belirleyebilirsiniz. Isitcg.com daha detaylı bir içerik analizi sağlamaktadır, ürününüz içerisinde protein var mı, nemlendirici içerikler var mı gibi detayları bulabilirsiniz. Aşağıda 2. resimde üstte kırmızı ile yazan yazı ürünün metoda uygun olup (is CG Approved)-olmadığını (is not CG Approved) söyler, devamındaki açıklamalar ise bazı içerikleri tek tek ele alıp size detaylı bilgi verir (sayfayı Türkçe çeviri ile kendi dilinizde görüntüleyebilirsiniz). Örneğin, ürün protein içeriyorsa bunu görseldeki gibi Proteins başlığı altında gösterir, içermiyorsa bu başlık hiç yer almaz.

isitcg.com

isitcg.com nasıl okunur?

Unutmayın ki burada da aldığınız risk baktığınız sitenin size doğru listeyi sağlıyor olduğunu varsaymak oluyor. Risk almak istemiyorsanız,"Yöntem 3" ü tercih edebilirsiniz.

Yöntem 3:

Bütün bahsettiğim yöntemler içerisinde en garanti yöntem tabi ki gözlerimiz ile gördüğümüze güvenmek. Diyelim ki bir mağazaya gittiniz ve bir saç ürünü gördünüz veya evinizde metoda uyup uymadığını bilmediğiniz bir ürün var, metoda uygun olup olmadığına bakmak istiyorsunuz, bunu içerikleri ezberlemeden nasıl yapabilirsiniz? Bu yöntemi kullanmak için ön hazırlık olarak cep telefonunuza Google Lens uygulamasını indirin. Sonra ürünün içindekiler listesini Google Lens ile tarayıp, tekste aktarın gerekli ise düzeltmeleri yapın. Ondan sonra bu listeyi Yöntem 2 deki gibi kopyalayıp www.isitcg.com veya www.curlsbot.com adreslerine yapıştırıp analize devam edin. Bunu en kolay bir video ile açıklayabileceğimi düşündüm.

Buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz. 

Bu yöntemlerin yanı sıra instagram ve facebook hesaplarımda metoda uyan ürünlerle ilgili listeler/fotoğraflar bulabilirsiniz. Eğer ürün o listelerde yoksa yukarıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

Uyarılar

Bir ürün metoda uygun diye her zaman uygun kalacak garantisi maalesef yoktur! Metoda uygun olduğundan emin olup kullandığınız bir ürünü tekrar satın alacağınız zaman ambalajının değiştiğini fark ederseniz mutlaka ürünün içerik listesinin metoda uygunluğunu tekrar kontrol edin!

 

Bloga dön